Sommarpratare vi minns

Sommar i P1 fyller 50 år i år och många roliga och intressanta vinklar finns att rapportera om från denna tid. Sveriges Radio har ett digert arkiv med alla program och producenterna sitter inne på med många berättelser hämtade ur sina möten med sommarpratarna.

Några sommarpratare som utmärkt sig –

Tystnad i radio
1997 var Thomas Di Leva sommarvärd för andra gången då cd skivan hakade upp sig och det blev tyst. Plötsligt hörs någon andas i radio. Det var Thomas Di leva som bestämt sig för att fylla ut den oplanerade tystnaden med att andas. ”Låt oss vara tysta tillsammans”, sade Thomas Di Leva som menade att det samtalas så mycket i dagens samhälle, men samtiges så lite.

Fällda av granskningsnämnden
När journalisten och författaren Jan Guillou i sitt sommarprat 1979 anklagade folkhemsfadern Per Albin Hansson för att ha tagit mutor väcktes ont blod. Programmet anmäldes och fälldes av granskningsnämnden, eftersom Guillou inte kunde styrka sitt påstående. Även Bodil Malmstens sommarprogram fälldes 1980 då hon kritiserade organisationen ”Rätten till vår död”.

Misslyckad parodi
Att komikern och skådespelaren Henrik Schyffert skulle göra något speciellt var kanske inte helt oväntat. Men en parodi på självaste ”Sommar” var nog inte vad någon hade tänkt sig. Detta var dock vad häpna lyssnare fick höra under Schyfferts program som sändes 1993. 

Brottsivrare
Teaterregissören Farnaz Arbabi som sommarpratade 2004 uppmanade lyssnarna att planka på tunnelbanan, det vill säga åka utan att betala. Efter att lyssnare ringt in i under programmet blev hon tvungen att korrigera sitt uttalande i direktsändning och sa något i stil med att man skulle visserligen planka, men också se till att ha en giltig färdbiljett i fickan.

Hyllade droger
Artisten och musikern Alexander Bard talade om fördelarna med Ecstasy kontra alkohol i sitt sommarprogram 2002. Det ledde till att han efter programmet fick debattera med en drogexpert i SR:s ”Studio Ett” om ecstasy och droganvändning.

”Jag älskar dig, mamma”
Journalisten och författaren Mustafa Can var en av 2003 års sommarpratare. Han ägnade sin tid till att tala om sin mamma Güllü och vann både Ikaros och Stora Radiopriset för sitt gripande modersporträtt. 

Lättklädd sommarpratare
När poeten Lina Ekdahl, var programledare för Sommar 2001 var hennes klädsel något ovanlig. Hon hade på sig en kjol som var gjord av ett slags plastmaterial som gnisslande vid rörelse. Detta skulle naturligtvis höras i sändningen och därför blev hon tvungen att ta av sig kjolen innan programstart.

Avslöjade krigshemligheter
När Mikael Engström skulle prata i Sommar 2006 var han inbjuden i egenskap av fiskeexpert och krönikör. I stället berättade han om sitt tidigare arbete vid FRA, försvarets radioanstalt, och talde om det nära samarbete i försvarsfrågor som Sverige hade med USA mitt under kalla kriget. Ur det uppstod en livlig debatt som dåvarande utrikesministern Lennart Bodström tvingades att bemöta.

Passade på att spela sin egen musik
Liksom många andra sommarpratare passade Regina Lund på att spela musik hon själv gillar för lyssnarna. Det ovanliga i sammanhanget var att alla låtarna var signerade av henne själv. Skandalöst att marknadsföra sig själva det sättet, tyckte många.

Fick inte tala till punkt – stördes av bombdåd
Den folkkäre regissören Kay Pollak, sommarpratade den 7 juli 2005, samma dag som bombdåden i London inträffade. Detta ledde till att Kajs program fick avbrytas flera gånger för nyhetssändningar.

Läste hatbrev
När konstnären Marie-Louise Ekman, då de Geer Bergenstråhle, sommarpratade 1987 inledde hon programmet med att säga ”Det är pissråttan själv som talar”. Därefter fortsatte hon att läsa upp diverse hatbrev som hon fått under året sedan sitt tidigare Sommar-program 1986.

Lyssnarstorm
”Varifrån kommer musiken?” frågade regissören Ingmar Bergman i sitt program 2004. Denna fråga fick väldigt många lyssnare att höra av sig för att ge sitt eget svar på frågan. Gensvaret blev så stort att SR gjorde en programserie av själva lyssnarbreven.

Utspel i ”Sommar”
Allt fler öppnar upp sig i sina egna Sommar-program. När Margot Wallström var sommarvärd, meddelade hon att hon skulle lämna uppdraget som EU-kommissionär. Prästen Olle Carlsson gick ut med sitt avhopp från sitt arbete i Allhelgonakyrkan i sitt radioprogram.

Sommarprat som blev bok
Lars Norén presenterade för första gången sina dagboksanteckningar i sitt Sommar-program vilka sedermera blev hans omtalade bok. Även Carl Johan De Geer formade i sitt radiomanus sina första tankar till boken Mormor, Hitler och jag som kom ut 2001.

Sommarprat som blev TV
2005 berättade Anna Liljequists om sina upplevelser av stormen ”Gudrun” vilket inspirerade till serien ”Stormen” som sändes i SVT. Även Fredrik Lindströms populära Sommar-program har givit underlag till tv-serier om svenskheten och svenska språket.