Vilken roll har producenten?

En mycket viktig och ganska okänd person i de populära Sommar i P1 är radioproducenten. De sitter inne med många berättelser från sina möten med kända och mindre kända sommarvärdar och i Sveriges Radios digra arkiv finns deras program för efterlyssning. Gå in och ladda ner poddversionen av ditt favoritprogram på sverigesradio.se/sommar

Sommarvärden ger av sig själv och berättar sina historier på ett personligt sätt i sitt program. För många är det en skräckfylld och nervös upplevelse men till hjälp finns regissören, dramaturgen, psykologen och coachen i en och samma person nämligen - producenten.

Producentens roll är att ge sommarvärden de bästa förutsättningarna för att programmet ska bli så bra som möjligt. Ett bra program kännetecknas av närhet till mikrofonen och till lyssnaren. Ett intressant tema eller ämne som berättas i en dramaturgiskt båge i beskrivande bilder och detaljer. Musikvalet i programmet är också mycket viktigt för att ge ton åt texten eller fungera som ett soundtrack till programmet.

Några av Sommarredaktionens producenter

Helena Groll - producerade Dolph Lundgrens program 2008. Vid ett första möte med Dolph berättade han för Helena Groll om sina filmer och om sitt glamorösa liv i Hollywood. Då fiskade Helena Groll upp en tråd om hans barndom. Det ledde till att Dolph i sitt sommarprogram gav en helt ny bild av sig själv när han berättade om sin svåra uppväxt. Det blev ett mycket känsloladdat och uppskattat program.

Juan-Diego Spoerer - har producerat fler uppmärksammade sommarprogram med stora kända namn så som Louis Ramos Ruggiero-98, Carl Johan De Geer-99, Maria-Pia Boëtius-99 och Mustafa Can-03 som vann Ikaros och Stora Radiopriset för sitt gripande modersporträtt. Lena Anderssons kontroversiella program om hur illa tolkad Jesus var i Bibeln sändes 2000 och blev mycket kritiserat om omdebatterat, det var också signerat Juan-Diego Spoerer.

Marie Nyreröd - Ingmar Bergman och Ulf Lundell hade i flera år legat på Sommarredaktionens önskelista men avböjt. Men till slut sade dom ja och Marie Nyreröd fick det stora förtroendet att producera deras minnesvärd program. ”Varifrån kommer musiken” frågade Ingmar Bergman i sitt program 2004. Denna fråga fick väldigt många lyssnare att höra av sig. Gensvaret blev så stort att Sveriges Radio gjorde en programserie av själva lyssnarbreven. Marie Nyreröd producerade sedan dokumentären om Ingmar Bergman i SVT.

Clas-Johan Larsson - producerade bland annat Birgit Nilsson, Prinsessan Märtha Louise och Lill-Babs. Se en film om hans möte med Birgit Nilsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".