Vetenskapsradion Historia: Medeltidens multimiljardär

P1 torsdag 7 maj kl 13.20 samt 10/5 kl 19.35 och 13/5 kl 01.03

Han var rikare än Bill Gates och Jan Stenbeck tillsammans och påstås ha varit Sveriges mest förmögne person genom tiderna – Bo Jonsson Grip.

Inte minst på grund av sin girighet har Bo Jonsson Grip kommit att få ett elakt eftermäle, han har ansetts hänsynslös och känslokall, och han har beskyllts för flera mord. Men i en nyutkommen biografi om denne medeltida jetsetare nyanseras bilden av honom.
- Han var varken en ängel eller en djävul, utan någonstans mitt emellan, precis som alla oss andra, menar författaren Anders Bockgård.

Vetenskapsradion Historia gräver också i den mystiska och mordiba historien kring Carin Görings kvarlevor – blev de egentligen kremerade och begravda i Sverige 1950, eller är det så att hennes riktiga kropp påträffats först nu? Författaren Björn Fontander har nystat i detektivhistorierna kring svenska nazihustrun Carin Görings dödsfall och begravning.

Dessutom lär vi känna medeltidens och fantasylitteraturens mest populära best – draken. I serien om medeltida fantasidjur har turen kommit till det monster som kan ha inspirerats av dinosaurieskelett och som hade förmågan att både kunna spruta eld och flyga. Litteraturvetaren Henrik Otterberg är ciceron bland Bernströms bestiarium.

Programledare är Tobias Svanelid

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista