Joan är en av de få vita farmarna kvar i Mugabes Zimbabwe. Foto: Niklas Zachrisson

Dokumentären: Zimbabwes sista markstrid

P1 lördag 23 maj kl 14.03

Joan är en av de få vita farmarna kvar i Mugabes Zimbabwe.
Joans familj emigrerade från Scotland till dåvarande Rhodesia i slutet av fyrtiotalet. Nu är Joan ensam kvar på farmen, hon är änka sedan ett par år och hennes döttrar har lämnat landet. Större delen av farmen har tagits över, hennes farmarbetare svälter och hennes boskap dör. Men Joan och hennes arbetare kämpar in i det sista.
– Farmen är mitt liv, säger hon. Så vad gör man? Man fortsätter så länge man kan.
Följ med Joan, hennes anställda och grannar, i deras dagliga kamp för överlevnad. Upplev Zimbabwes sista strid om marken.
Ända sedan Storbrittaniens råa kolonisation och Cecil Rhodes intåg år 1890 har Zimbabwe präglats av markfrågan. Från det vita minoritetsstyrets rasistiska uppdelning av marken, till millennieskiftets omfattande farminvasioner i Mugabes regi.
Dokumentären belyser Zimbabwes gamla koloniala förtryck och rasism, som blandas med Mugabes destruktiva styre och landets ekonomiska kollaps.
En dokumentär av Niklas Zachrisson, som själv har själv rötter i Zimbabwe.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".