Vetensklapsradion Historia Enhörningen - ett av medeltidens mest kända fabeldjur

Vetenskapsradion Historia: Tvångssteriliseringar i retrospektiv

P1 torsdag 14 maj kl 13.20 samt 17/5 kl 19.35 och 20/5 kl 01.03

Det har nu gått 75 år sedan Sveriges riksdag fattade det ödesdigra beslutet att stifta en lag som tillät tvångssteriliseringar av svenska medborgare. 42 år senare skulle 63 000 svenskar ha blivit drabbade av lagen och samtliga förlorat sina chanser att kunna skaffa barn. Vetenskapsradion Historia uppmärksammar denna skamfläck i svensk historia genom att återvända till den historiker som på allvar lyfte fram fenomenet tvångssteriliseringar.

- Det intressanta är hur ämnet kom att skapa sånt rabalder i slutet av 1990-talet, berättar Maija Runcis, som 1997 lade fram sin avhandling i ämnet och som därmed startade debatten om steriliseringarna.
- Jag kan bara förklara uppståndelsen med att det handlade om att det svenska folkhemmet för första gången kom att kritiseras offentligt.

Dessutom lär vi känna medeltidens vackraste fabeldjur – enhörningen. Kanske kom inspirationen ifrån noshörningar, kanske från narvalar, spekulerar litteraturvetaren Henrik Otterberg.

Programledare är Tobias Svanelid

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".