Människor och tros programledare Tithi Hahn. Foto: Johan Ljungström/SR

Människor och tro: Om talibanernas offensiv i Pakistan och sexuella övergrepp i Argentina

P1 fredag 8 maj kl 14.03 samt 9/5 kl 17.00

Efter långvarig strid slöt talibanerna i Swatdalen i februari fred med den pakistanska regeringen mot att sharialagen fick tillämpas i regionen. Talibanernas offensiv i Pakistan har väckt mycket oro och enligt vissa bedömare finns det en risk att de kan inta huvudstaden Islamabad. Sydasienkännaren Stig Toft Madsen analyserar talibanernas syn på islam och deras möjligheter att nå framgång utanför den pashtunska folkgruppen i nordvästra delarna av Pakistan.

I Argentina avslutas på torsdag en uppmärksammad rättegång mot en katolsk präst anklagad för sexuella övergrepp på barn. Prästen riskerar 28 års fängelse och fallet har lett till en infekterad diskussion om kopplingen mellan pedofili och kravet på celibat för katolska präster. Flera präster har nu lämnat kyrkan för att kunna leva ett liv med barn och familj och frågan är om celibatdebatten är spiken i kistan för argentinarnas band till den katolska kyrkan.

- Det allra viktigaste för oss som kyrkor och kristna är budskapet om en god skapelse för alla, för oss handlar klimatförändringarna därför också om rättvisa. Uttalandet kommer från Karin Wiborn, missionsföreståndare i Svenska Baptistsamfundet och nyvald ordförande för Sveriges Kristna Råd, ett ekumeniskt organ som består av 27 medlemskyrkor från fyra olika kyrkofamiljer. Hur ser hon på sitt nya uppdrag, kommer hennes syn på rättvisa att få genomslag och vilka utmaningar står Sveriges Kristna Råd inför? Hör henne i Kvartsamtalet

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista