Rickard Carlsson. Foto: Micke Grönberg/SR

P3 Dokumentär: Haijbyaffären - homosex- och utpressningsskandal i kungahuset

P3 söndag 17 maj kl 18.03

1952 briserade Haijbyaffären i de svenska tidningarna. Restaurangägaren Kurt Haijby åtalades för att ha pressat hovet på stora penningsummor genom att hota med att gå ut offentligt med sin påstådda homosexuella relation med kung Gustav V. Haijbyaffären blev nytt bränsle i den flammande debatten om rättsröta i den svenska statsförvaltningen.

P3 Dokumentär dyker ner i frågorna kring Haijbyaffären: Hade Haijby en homosexuell relation till kungen? Försökte myndigheterna få Haijby inspärrad på sinnessjukhus eller i koncentrationsläger i nazityskland? Var han en förslagen skojare eller ett offer för hovets vilja att skydda kungen från skandal? Varför skrev tidningarna ingenting, trots att redaktionerna kände till historien i flera år? Och fanns det en homosexuell liga av högre tjänstemän som skyddade varandra efter att ha utnyttjat unga pojkar och rent av begått mord?

Haijbyaffären – en härva av rykten, lögner, utpressning och falska beskyllningar och en berättelse från rättsrötans 50-tal. En P3 Dokumentär av Rickard Carlsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista