P3 sänder sex timmar om "Dom andra"

Måndag 18 maj direktsänds ”Brunchrapporten special om dom andra” − sex timmar på temat intolerans, främlingsfientlighet och mobbning. Henrik Torehammar leder programmet. Vid hans sida finns Soraya Hashim och Ehsan Noroozi som diskuterar ämnet med lyssnarna. Idag läggs dessutom filmer ut på sr.se/p3 där P3:s programledare berättar sin historia om ”dom andra”.

– Det är inget större problem att vara färgglad bög i mediasverige. Men om jag berättar att jag är född i en missionsförbundarfamilj ser folk på mig som om jag är ett freak. Det känns nästan nyttigt, säger Henrik Torehammar.

– Häromdagen ringde det någon och ville snacka om problemen i Rosengård och växeln kopplade honom till mig trots att jag inte jobbar med det. Det var säkert inget illa menat men jag kan inte låta bli att undra, är det så mina svenska kollegor ser mig? Vilka vi uppfattar som ”vi” respektive ”dom” är grunden till fler problem än vi vill veta av. Det är detta vi ska tackla i programmet, säger Ehsan Noroozi.

Skolorna är dåligt rustade för att hantera trakasserier och mobbning. Ett antal dödsfall har inträffat bara för att fel person råkade vara på fel plats med fel kläder. På nätet pratar vi med varandra, men också OM varandra. Vi kan näthata både kändisar och de vi känner.

Går det en röd tråd från mobbning till rasism, eller rent av till folkmord? Är vi:et och dom:et på skolgården konstruerade utifrån samma mekanismer som vi:et och dom:et i Darfur? Eller är det ofrånkomligt och ibland kanske livsnödvändigt att kategorisera eller utesluta medmänniskor?

Medverkar gör bland andra Katri Linna, diskrimineringsombudsman. Hur långt tror hon att man kommer med lagens hjälp, mot det som tycks ligga så djupt i människan: att göra skillnad på vi och dom?

Brunchrapporten special om dom andra sänds i P3 måndag 18 maj kl 10.02-16.00.
Lyssnarna kan höra av sig till programmet på 031-773 00 00 eller brunchrapporten@sr.se  

Se filmerna med P3:s programledare på sverigesradio.se/p3  

Kvällen innan, söndag 17 maj kl 20.03, tar det dokumentära samhällsprogrammet Verkligheten i P3 också ett grepp på ”Dom andra”.

Pressbilder

Henrik Torehammar
http://sverigesradio.se/Diverse/AppData/isidor/images/News_images/2938/509484_1333_2000.jpg 
Foto: Snezana Vucetic Bohm/SR

Ehsan Noroozi
http://sverigesradio.se/Diverse/AppData/isidor/images/News_images/1191/568076_1296_2000.jpg 
Foto: Kristin Montagu-Evans

Soraya Hashim
http://sverigesradio.se/Diverse/AppData/isidor/images/News_images/2938/509490_1333_2000.jpg  Foto: Snezana Vucetic Bohm/SR  

För vidare information, vänligen kontakta:
Maria Anderstam, pressinformatör P3
maria.anderstam@sr.se   
08-784 71 20, 070-293 72 70

Sveriges Radios presswebb: sverigesradio.se/press