P2 Live opera : "Orlando Paladino" från Concertgebouw

P2 lördag 30 maj kl 19.50

Den 31 maj är det 200 år sedan Joseph Haydn dog vilket uppmärksammas hela året. P2 inleder Haydn-jubileet med operan ”Orlando Paladino” i en färsk inspelning från Concertgebouw i Amsterdam.

I slutet av 1700-talet var ”Orlando Paladino” en av de mest populära operorna, men i modern tid har den satts upp mycket sällan. Haydn komponerade verket hastigt inför ett besök av den ryska tsarens i Esterházypalatset 1782. Librettot är baserat på Ludovico Ariostos episka dikt ”Orlando furioso”.

I centrum står Orlando, brorson till Karl den store, som blir hopplöst förälskad i den kinesiska prinsessan Angelica. Prinsessan är dock förälskad i Medoro, en enkel knekt. Svartsjukan driver Orlando på gränsen till vansinne och ett dramatiskt händelseförlopp utvecklas.

I rollerna hör vi bland andra Henriette Bonde-Hansen, Marcel Reijans och Kenneth Tarver. Holländska radions kammarfilharmoni leds av Alessandro De Marchi.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista