Människor och tro: Ultrahögern fiskar röster i EU-valet

P1 fredag 29 maj kl 14.03 samt 30/5 kl 17.00

Bakom kristna kors och stoppskyltar mot moskéer samlades de europeiska högerpopulisterna till en Anti-Islam-kongress i Köln i början på maj. Här fanns politiker från Belgien och Österrike och ultranationalistiska partier från Frankrike, Italien och Spanien. Arrangörer var det Islamkritiska partiet Pro Köln som vill stoppa ett moskébygge i stadsdelen Ehrenfeld. Men man har också andra gemensamma mål, som en gemensam partigrupp i EU parlamentet där man hoppas på en vågmästarroll för att kunna driva en antimuslimsk och ultranationalistisk politik.

- Räkna med att högerextremism och högerpopulism kommer att öka kraftigt i Europa i finanskrisens spår. Det är dessutom bättre organiserade än tidigare. Det är hög tid att ta yttersta högern på yttersta allvar, säger den tyske professorn Christoph Butterwegge, expert på högerextremism och högerpopulism.

Reportage i Människor och tro av Ikarosvinnaren Christoph Andersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista