Vinterkräksjuka på medeltiden

P1 torsdag 28 maj kl 13.20 samt 31/5 kl 19.35 och 3/6 kl 01.15

Vetenskapsradion Historia gräver i de arkeologiska arkiven i Malmö på jakt efter fynden från medeltidens läkekonst. Det är dags att förändra vår uppfattning om medeltiden som en mörk pesthärjad epok. Läkekunniga gjorde allt som stod i deras makt för att bota sjukdomar och rädda liv, och förvånandsvärt ofta tycks de ha lyckats!

- Barnadödligheten var skyhög för 1000 år sedan, men medeltida föräldrar gjorde verkligen allt för att hålla sina barn vid god hälsa, berättar hon. Till exempel ammade man gärna i upp till två år för att ge sitt barn ett extra starkt immunförsvar, säger osteologen Elisabeth Iregren.

- Det finns en bild av att äldre tiders föräldrar inte brydde sig om sina barn, eftersom så många av barnen ändå dog i mycket tidig ålder. Men vi kan nu visa att så inte alls varit fallit, berättar Elisabeth Iregren.

Programledare är Tobias Svanelid.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista