P2:s tonsättare och artist 2009 utsedda

Idag utsågs Sveriges Radio P2:s tonsättare och artist 2009. Utmärkelserna går till kompositören Mirjam Tally och pianisten Peter Friis Johansson.

P2:s tonsättare
Tonsättaren Mirjam Tally kommer från Estland men bor och arbetar sedan 2006 på Gotland där hon är verksam vid Gotlands tonsättarskola och vid Visby internationella tonsättarcentrum. 2008 tilldelades hon Kungliga Musikaliska Akademins prestigefulla lilla Christ Johnson-pris för ”Turbulence” (2006).

Motivering:
”Mirjam Tally är en mycket begåvad och nyskapande tonsättare med en fascinerande och egenartad klangvärld där instrument och röster ofta kombineras med elektroakustiska inslag. Med musikalisk inspiration från många håll tvekar inte Mirjam att använda sig av traditionella estniska instrument såväl som av symfoniorkester i kombination med elgitarrer.”

P2:s artist
Peter Friis Johansson är en ung, prisbelönt pianist med en lovande karriär framför sig. Peter har redan framträtt med en rad svenska orkestrar och under säsongen 09/10 väntar flertalet internationella engagemang. Nu närmast kommer han att representera Sverige i EU:s stora pianotävling i Prag i slutet av juni

Motivering:
”Peter Friis Johansson är en storartad talang, en egensinnig och okonstlad musiker med stor konstnärlig integritet. Denne lyhörde kammarmusiker visar ett stort engagemang för såväl traditionell klassisk repertoar som för ny musik.”

Om satsningen
P2:s tonsättare och artist engageras för uppdrag under en tvåårsperiod, då de får möjlighet att koncentrera sig på sitt skapande och under konstnärlig frihet fördjupa sitt musicerande tillsammans med P2:s erfarna musikproducenter. Genom satsningen får radiolyssnare och konsertbesökare ta del av nya beställningsverk och välkänd repertoar – både tillsammans med olika kammarensembler och Sveriges Radios Symfoniorkester.

– Vi hoppas både Mirjam och Peter kan fungera som länkar mellan den nya musiken och en yngre publik. Vi ser fram emot ett samarbete där vi kan spegla deras konstnärliga verksamhet, och förhoppningsvis inspirera dem och främja deras karriärer. Ett av våra mål är också att vår tonsättare och artist får samarbeta på ett kreativt sätt. Vår förhoppning är att projektet blir lika framgångsrikt och betydelsefullt för Mirjam och Peter som för P2:s många tidigare artister och tonsättare, säger Anna-Karin Larsson, redaktionschef SR Musik.

Mer material om P2:s tonsättare och artist finns på sverigesradio.se/P2

Pressbilder:
Peter Friis Johansson och Miriam Tally. Foto: Mattias Ahlm/SR.
http://sverigesradio.se/Diverse/AppData/isidor/images/News_images/2938/577067_1333_2000.jpg

Peter Friis Johansson. Foto: Mattias Ahlm/SR.
http://sverigesradio.se/Diverse/AppData/isidor/images/News_images/2938/577061_2000_1600.jpg

Mirjam Tally. Foto: Mattias Ahlm/SR.
http://sverigesradio.se/Diverse/AppData/isidor/images/News_images/2938/577084_2000_1600.jpg  

För vidare information, vänligen kontakta:
Anna-Karin Larsson, redaktionschef SR Musik
anna-karin.larsson@sr.se
08 784 1812 / 0702 453003

Maria Lekteus, pressinformatör P2
maria.lekteus@sr.se
08 784 7231 / 0732 314556

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista