Stil: Christian Lacroix – mycket är mer

P1 fredag 29 maj kl 10.03 samt 30/6 00.03 och 08.05

I veckans STIL ska vi ägna oss åt den franske modeskaparen Christian Lacroix - en man som slog igenom med buller och bång 1987 då han öppnade sitt modehus, inriktat på haute couture, och därmed gav en nytändning åt en genre som många betraktade som döende. ”En triumf för Lacroix, en framtid för haute couture”, skrev modepressen som inte varit så enig om att dom såg en stjärna födas sedan Christian Dior lanserade sin ”New Look”, fyrtio år tidigare.

Christian Lacroix influerades starkt av modehistorien och tvekade inte att blanda både tidsepoker, färger och mönster. Älskad och kopierad, blev hans puffiga kjolmodell som kallades för ”le pouf”. Hans säregna, och ganska så överdådiga, stil kom att hamna precis rätt i  det sena 1980-talets tidsanda. Då var mycket mer, och bättre.

Särskilt populär blev han USA där man älskade hans svällande former, starka färger och feminina stil. När Anna Wintour började som chefredaktör på amerikanska Vogue 1988, valde hon därför att sätta en modell klädd i slitna jeans och en juvelströdd topp från Christian Lacroix på sitt första omslag av tidningen.

Veckans gäst är modeskaparen Lars Wallin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista