Från Platon till Pirate Bay - ny serie i P2

Får man stjäla andras musik och hur kan man ta betalt för musik idag? Hur ser de idéhistoriska förutsättningarna för upphovsrätten ut? Det är några av frågorna som ställs i den nya programserien "Från Platon till Pirate Bay – om rätten till musiken”. Första delen av tre sänds i P2 på måndag.

De senaste åren har upphovsrätten blivit en politisk stridsfråga. FRA-lagen, IPRED-lagen och den pågående rättsprocessen mot The Pirate Bay har väckt en debatt om äganderätt, kontroll och integritet. I medierna ställs upphovsmän mot pirater, och i det retoriska skyttegravskriget kan det vara svårt att förstå vad detta egentligen handlar om.

”Från Platon till Pirate Bay – om rätten till musiken” går tillbaka och undersöker de idéhistoriska förutsättningarna för upphovsrätten. I programmet medverkar tänkare, tyckare och musiker, bland andra professor Eva Hemmungs Wirtén, Piratbyråns Rasmus Fleischer och P2:s Bodil Asketorp.

Första programmet ställer frågan: Får man stjäla andras musik? Lyssnarna får bland annat veta hur födelsedagssången ”Happy birthday to you” hamnade i AOL Time Warners ägo, och varför Händel räknas som den mest tjuvaktige av de stora mästarna.

Sändningstid
"Från Platon till Pirate Bay – om rätten till musiken” sänds i Musikmagasinet i P2 med start 29 juni kl 12.30. sverigesradio.se/p2

Om programmakarna
Programmet görs av Ella Petersson och Anton Hultberg Hansen (SMT Radio).

Anton Hultberg Hansen gjorde serien Hiphopakademien i SR Metropol förra året och har tidigare skrivit för bland annat Gidappa!, Kingsize, Mana, Tromb, UNT och TT-Spektra.

Ella Petersson blev en bekant röst för P2-lyssnarna när hon sände Aurora i gryningen. I våras producerade hon realityserien Såpoperastudion och i sommar gör hon även programmet Önskelistan i P2.

Pressbilder
Musikmagasinet: Från Platon till Pirate Bay
http://sverigesradio.se/Diverse/AppData/isidor/images/News_images/2938/610319_1200_800.jpg

Anton Hultberg Hansen
http://sverigesradio.se/Diverse/AppData/isidor/images/News_images/1191/619458_1333_2000.jpg

Ella Petersson
http://sverigesradio.se/Diverse/AppData/isidor/images/News_images/1191/619459_2000_1333.jpg

Fotograf: Anton Hultberg Hansen

För vidare information, vänligen kontakta:
Anton Hultberg Hansen, journalist
antonhultberghansen@gmail.com
0702 987980

Elle-Kari Höjeberg, kanalansvarig P2
elle-kari.hojeberg@sr.se
0708 847074

Maria Lekteus, pressinformatör P2
maria.lekteus@sr.se
0732 314556