Du är min man – fem år på Svensktoppen!

Låten Du är min man med Benny Anderssons Orkester och Helen Sjöholm som slagit alla möjliga rekord på Svensktoppen har nu i helgen legat fem år på Svensktoppen. Det var i juli 2004 som den gick rakt in på Svensktoppens förstaplats och sedan dess alltså blivit kvar på listan.
- Vi tyckte att vi hade en bra låt och trodde nog att vi skulle ha en chans på Svensktoppen, men fem år, nej, jag förstår inte riktigt det här! Utbrister Benny Andersson när Svensktoppens programledare Carolina Norén överraskar honom och Helen Sjöholm med jubileumstårta vid deras spelning i Västerås i helgen.

Genom åren har det ju spekulerats en del om varför ”Du är min man” blivit så populär. Varken Helen Sjöholm eller Benny Andersson har något givet svar, men Benny tror att det är en kombination av Helens röst, innehållet i texten och möjligen behovet av trygghet.
-   Nu har det ju gått så lång tid att det kanske blir en tryggghetsfaktor att få höra den en gång i veckan på Svensktoppen. Men jag tror att texten är viktig –att det för en gångs skull handlar om en stark kvinna som inte är underställd mannen utan snarare tvärtom, det är hon som tar hand om ruljangsen!

De allra flesta brev som kommer till svensktoppsredaktionen handlar om ”Du är min man” och antingen är lyssnarna upprörda över att låten tonas i programmet eller så tycker man att det är fel att en låt får ligga så länge på listan.
-   Jag tycker faktiskt att det låter lite vettigt med att ha en begränsning på hur länge en låt får ligga på en topplista, kommenterar Helen Sjöholm, men Benny håller inte med.
- Nja, om man nu ska ha en lista där folk får rösta på det de tycker om, ska de väl få göra det, annars blir det ju lite censurkänsla. Svensktoppen är ju en kul lista – ska inte folk få ha lite kul? Avslutar Benny Andersson innan hela bandet hugger in på den för dagen extra stora Svensktoppstårtan.

Pressbild:
Benny Anderssons Orkester och Helen Sjöholm firar fem år på Svensktoppen, prgramledare Carolina Norén bjuder på tårta.
Foto: SR

Fakta om Du är min man på Svensktoppen:
Du är min man gick rakt in på Svensktoppens förstaplats den 11 juli 2004 och låg kvar på förstaplatsen i 38 veckor. Den var för övrigt Benny Anderssons svärdotter, Nanne Grönvall, som petade ned den i mars 2005 med låten ”Håll om mig”.

Sedan 2004 har ”Du är min man” gått upp på förstaplatsen några gånger till, senast i oktober och november 2008.

Förutom ”Du är min man” har BAO haft åtta låtar på Svensktoppen sedan 2001. En enda låt har testats och inte gått in, det var ”Du frälste mig i sista stund” i maj 2008.

ABBA hade tre listettor på Svensktoppen. Ring Ring 1973 (låg på listan 17 veckor), Waterloo 1974 (11 veckor) samt Honey Honey 1974 som också låg sammanlagt 11 veckor. Säkert hade det blivit fler om det inte varit för att reglerna inte tillät engelskspråkiga melodier förrän 2003.

Benny Andersson och Björn Ulvaeus har också varit inblandad i otaliga andra låtar på Svensktoppen under åren, tillsammans med sina grupper Hep Stars och Hootennany Singers, men de har också skrivit musik till en mängd andra artister exempelvis långköraren ”Guldet blev till sand” med Peter Jöback som låg 110 veckor på Svensktoppen mellan 1997-1999.

Svensktoppslistan sammanställs genom en jury som SIFO väljer ut. Juryn är mellan 16-79 år och består av 4000 personer som får rösta under fyra veckor. 1000 jurymedlemmar tillkommer varje vecka och 1000 faller ur.

Svensktoppen sänds söndagar 11.03-12.00 i P4. Carolina Norén är programledare och producent.

För mer information ring:
Carolina Norén, programledare 070-215 63 05
Lena Henriksson, pressinformatör P4
lena.henriksson@sr.se 070-584 98 17

För alla rekord och tidigare Svensktoppslistor ; sverigesradio.se/p4/svensktoppen