Summertime: Ornette Coleman. Foto: Jimmy Katz.

Summertime: Ornette Coleman

P2 tisdag 4 augusti kl 21.30

Det har gått ett halv sekel sedan saxofonisten Ornette Coleman slog igenom och blev det stora stridsäpplet bland etablerade jazzmusiker. Fick man verkligen improvisera så fritt över perioder och harmoniföljder? Visste han vad han gjorde?

För många var han en innovatör och frihetshjälte, för andra en nihilist som raserade lagar och regler som dittills gällt inom jazzen. När Coleman först kom till New York med sin kvartett 1959 och spelade på en klubb på Manhattan, fanns det bebop-musiker som blev så upprörda, att de till och med ville slå honom på käften…

Veckans Summertime rymmer några tidiga exempel på Ornette Colemans musik, och uppseendeväckande fräck är den knappast hörd med nutida öron. Det är inte heller Don Cherrys ibland litet spruckna, skissartade spel på ficktrumpet, som var något annat än vad tidens offentliga smak omhuldade. Programledare: Lars Westin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".