Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Referat från Östersjöfestivalens presskonferens 27/8

Publicerat fredag 28 augusti 2009 kl 10.23

"När orden tar slut och ordens styrka inte räcker till - då tar man till musik." Esa-Pekka Salonen om musikens starka kraft. Genom konserter, seminarier och utställningar ljuder årets Östersjöfestival av fred och försoning och miljö, både i och runt omkring Östersjön.

Paneldeltagare
Michael Tydén - Konserthuschef Berwaldhallen
Esa-Pekka Salonen - dirigent och konstnärlig ledare Östersjöfestivalen
Pauli Merriman - Programchef WWF:s Internationella Östersjöprogram
Svante Weyler - skribent och debattör

Det har varit en orolig tid kring Östersjön under 1800 och 1900-talet. Årets tema för festivalen är fred och försoning: den 1 september är det 70 år sedan andra världskriget bröt ut, det är 20 år sedan muren föll och 200 år sedan Sverige och Finland skildes åt. Vi uppmärksammar detta bland annat genom den unika orkestern World Orchestra for Peace samt med ensemblen European Workshop for Contemporary Music med unga musiker från Ryssland, Tyskland och Polen. Dessa båda ensembler är exempel på hur musik används över gränserna.

Så inleder Berwaldhallens konserthuschef Michael Tydén torsdagens presskonferens som hålls i Berwaldhallens övre foajé. Med på presskonferensen finns också Esa-Pekka Salonen som tillsammans med Michael Tydén är en av initiativtagarna till Östersjöfestivalen. Tillsammans med Pauli Merriman från WWF och Svante Weyler, debattör, presenteras festivalen i sin helhet med allt vad den har att erbjuda.

Östersjöfestivalens många vänner
Östersjöfestivalen utökar ständigt sitt samarbete runt Östersjön och i år gästas festivalen för första gången av en orkester från Litauen, Kammarorkestern Sankt Christopher.

- Vi tror inte på expansion som ett ändamål i sig utan snarare på konstnärlig tillväxt och fördjupning. Festivalen har blivit allt viktigare för människans kultur- och miljömedvetande runt om i Östersjöregionen och blivit en del av vardagen, säger Esa-Pekka Salonen.

Polen spelar en stor roll i årets festival med gästspel, repertoar samt en utställning som skildrar hur Warszawa låg i ruiner strax efter kriget och hur staden började återfödas. Förutom den gästande orkestern representeras även Litauen av en fotoutställning i Berwaldhallens foajé; utställningen visar den baltiska kedjan, en mänsklig kedja som sträckte sig från Vilnius ända till Tallinn, och som fick ett enormt gensvar runtom i världen.

Michael Tydén berättar:

- Sveriges Radio presenterar Baltic Sea Festival Radio - webbkanalen som dygnet runt bjuder lyssnarna i hela Östersjöregionen på musik som framförts under tidigare års Östersjöfestivaler. Ett unikt samarbete där flera av medlemsföretagen inom Europeiska radiounionen länkar till Sveriges Radio hemsida. På det sättet förstärks samarbetet kring festivalen bland länderna runt Östersjön även på webben.

Under festivalperioden kommer P2 att döpas om till Östersjöfestivalkanalen och låta allt genomsyras av Östersjöfest. P2 öser till exempel ur de rika arkiven från tidigare festivaler och formar en del av specialprogrammen så att de speglar de olika delarna av festivalen. Hela festivalutbudet kommer naturligtvis också att höras i direktsändning.

Östersjöfestivalen, miljö och fred
"Vem älskar Östersjön?" är bara ett av många spännande seminarium som hålls under Östersjöfestivalen. Svante Weyler talar om detta:

- Vi har samlat politiker, diplomater, journalister och säkerhetsexperter som följt Baltikum under många år. Det blir ett seminarium som präglas av säck och aska.
Seminariet hålls i Radiohuset 31 augusti klockan 16.00.

Idag kämpar politiker, näringsliv och olika organisationer i samhället för att minimera de skadliga effekterna av arbetslöshet och ekonomisk nedgång. Ändå brer nationalistiska strömningar, nynazism, fascism och främlingsfientlighet åter ut sig i Europa i krisens spår. Även i vårt östersjöområde är detta tydligt. Detta, och mycket annat, diskuteras i seminariet "Drar vi rätt slutsatser av dagens kriser?" där företrädare för kulturen, näringslivet och politiken medverkar. Bland andra Jan Eliasson, Maria Schottenius och Mats Svegfors.
Seminariet hålls i Radiohuset 2 september klockan 18.00.

Liksom föregående år är WWF en viktig del i Östersjöfestivalen på grund av sitt aldrig sinande arbete för miljön i Östersjöregionen. Den 2 september håller WWF ett seminarium på Finlands ambassad. Då delas även "The Baltic Leadership Award" ut av H.M Kung Carl XVI Gustaf och H.K.H Kronprinsessan Victoria. I seminariet medverkar Finlands utrikesminister Alexander Stubb och Sveriges EU-minister Cecilia Malmström .

Presskontakt
Diana Esposito
08-784 81 08
diana.esposito@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".