Programmakaren Ambjörn Johansson och hans två söner, Alvar och Erling. Foto: SR.

P1 Dokumentär: Pappastrategier

P1 lördag 12 september kl 14.03 och 19/9 kl 20.03 samt 28/9 kl.00.03

Att vara med om sitt eget barns förlossning är en avgörande händelse i en mans liv. Om allt går som det ska blir man pappa och får ansvar för en ny människa, samtidigt är man maktlös inför den smärta och risk som förlossningen innebär, både för mamman och barnet. Ibland går det inte som planerat, varken i livet i stort eller i förlossningssalen. Sen kommer nästa utmaning. Att skapa en meningsfull relation med sin avkomma. Var lär man sig det? Forskning visar att barn i familjer där pappan engagerar sig har det bättre i skolan och gör bättre ifrån sig på intelligenstester. Män som tar ut föräldraledighet får fler barn och minskar risken för skilsmässa. Bland vissa insekter, fiskar och fåglar förekommer det att pappan tar hela eller stora delar av ansvaret för barnen. Kanske finns det saker att lära sig av ringduvan och kejsarpingvinen i ett land där männen tar ut 21% av föräldraledigheten?

I programmet tar Ambjörn Johansson avstamp i sin egen pappakris och pratar med andra pappor om förlossningsupplevelser, förväntningar och förvirring. Medverkar gör bland andra Erik Fichtelius, Gasterosteus aculeatus och en sjöhäst.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".