Människor och tro: Kontroversiell kritik mot svenskt bistånd

P1 fredag den 4 september kl 14.03 och 5/9 kl 17.00

I en rapport från den israeliska organisationen NGO Monitor får Sveriges bistånd i Mellanöstern mycket hård kritik. Kritiken riktas t.ex. mot det kristna biståndsorganet Diakonia som enligt NGO Monitor bidrar till en demonisering av Israel. Indirekt kritiseras även SIDA och den svenska regeringen för samma sak. Människor och tro tittar närmare på NGO Monitor. Vilket inflytande har den här tankesmedjan i Israel och hur påverkar deras kampanjer utländska och israeliska bistånds- och människorättsorganisationer.

Under hösten utkommer flera böcker om hedersrelaterat våld. En av dem är skriven av Emre Güngör och Nima Dervish och har titeln "Varför mördar man sin dotter?" Författarna har bland annat intervjuat mördarna till Fadime Sahindal, Pela Atroshi och Sara Abed Ali för att förstå mekanismerna bakom deras handlingar. Hör dem berätta om hur de själva förhåller sig till hedersvåld och varför det är så viktigt att belysa männens och pojkarnas dubbla roller, som förövare och samtidigt som offer för en kultur som handlar om stark kontroll.

Människor och Tro undersöker också hur mycket av våldet i Ingusjien, Dagestan och Tjetjenien som egentligen har muslimska förtecken.

Programledare: Tithi Hahn
Producent: Åsa F Vestergren

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".