Språkets programledare Anna Lena Ringarp. Foto: Mattias Ahlm/SR

Språket: Akut informationsbehov

P1 tisdag 8 september kl 13.20, 9/9 19.03, 10/9 01.03, 13/9 18.35

Språket gör nedslag inom två områden där språkval och språkpolicy kan få stor betydelse: sjukvården och företagsvärlden.

Många svenska landsting tycker inte det är viktigt att informera på flera språk, visar en nyligen gjord studie. I Kronoberg erbjuder man patientinformation på webben på 15 språk, medan man på Gotland inte har någon översatt information alls.

De vanligast förekommande språken är engelska, tyska och arabiska, visar undersökningen, medan de nationella minoritetsspråken inte har samma starka ställning på hemsidorna.

Det största minoritetsspråket i Sverige, finska, finns bara representerat på 8 av 21 landstings hemsidor.

Många svenska företag har numera engelska som koncernspråk och ofta samtalar många nationaliteter på ett språk som ingen har som modersmål. Vi besöker företagen Atlet och SCA och talar med svenska anställda om konsekvenserna av att föra viktiga förhandlingar på engelska.
- Man får inte glömma bort att kontakter på främmande språk måste få ta extra lång tid, säger flera av dem vi talat med.

Professor Lars-Gunnar Andersson besvarar språkfrågor från lyssnare.

Programledare Anna Lena Ringarp

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".