Vetandets värld - I fokus: Kerstin Lindblad-Toh, genetikprofessor

P1 torsdag 10 september kl 12.05 och 23.07

I vintras blev Kerstin Lindblad-Toh först gästprofessor, sedan professor vid Uppsala universitet sedan man bestämt sig för att man behövde en institution där man jämförde hur lika djur och människor är - det är det som är komparativ genomik. I alla fall ungefär.

Det var alldeles efter det att man hade bestämt hur människans genetiska uppsättning ser ut - ni minns väl Hugo? Då var Kerstin Lindblad-Toh i Boston efter att ha disputera t i Stockholm. Plötsligt var hon och hennes handledare överens om att det var just hon som nu skulle gripa sig verket an och bestämma mössens genetiska uppsättning, och sedan dess har hon varit med om att göra motsvarande arbete på hästar och hundar och igelkottar och… ett trettiotal däggdjursarter blev det till slut. Varför?

Det handlar om mänskliga sjukdomar, som också drabbar djur - man behövde ta reda på om det fanns djur som var genetiskt tillräckligt lika oss för att man ska kunna ha hjälp att hitta bot för sjukdomar som vi har gemensamt. En sorts modell för människan, där allt man behövde från djuren var deras DNA , och det blev möss och hundar.

Redaktör AnnLouise Martin

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".