Om musik - Karsten Vogel

Om musik: "Gong-Gong the Elephant Song"

P2 söndag 27 september kl. 14.00 och 29/9 kl. 12.30

Ett program om den danske saxofonisten Karsten Vogel av Anton Karis. I Danmark är Karsten Vogel en legend och något av en musikernas musiker.

– Phil Manzanera i Roxy Music vet mer om mig än jag själv gör, säger Karsten Vogel som har varit med på scenen sedan tidigt 60-tal. Från avantgardejazz till pop i Burnin Red Ivanhoe, sedan fusion med Secret Oyster och nu mer jazzmusik igen.

Burnin Red Ivanhoe har varit en institution i Danmark i 30 år och Secret Oyster hörde på sin tid till Europas mest framgångsrika jazzrockgrupper. Karsten Vogel har sedan 2004 statlig konstnärslön för att kunna spela och komponera. 

– Äntligen har jag tid att koncentrera mig på saxofonerna, säger han. Samtidigt har Secret Oysters jazzrock blivit kult i USA och gruppen har börjat spela igen efter att vinylskivorna utgivits på CD. Anton Karis åkte till Köpenhamn för att ta reda på vad det är som får hans musik att låta så dansk. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".