Tithi Hahn, programledare Människor och Tro. Foto: Johan Ljungström/SR

Människor och Tro

P1 lördag 26 september kl 17.00

Idag utmanas religionsfrihetens gränser i Europa. I Frankrike diskuteras ett förbud mot de heltäckande slöjorna burka och nikab. I Sverige förbjuds en kvinna att vara barnskötare om hon bär nikab. Och Sveriges landsting rekommenderas att från den 1 oktober erbjuda rituell omskärelse av pojkar. Men motståndet i läkarkåren är fortfarande stort och i landstingen har man kommit olika långt i att genomföra den här kontroversiella reformen där religionsfriheten utmanar både barnkonventionen och läkaretiken.

I Indonesien protesterar människorättsaktivister mot en ny strafflag i provinsen Aceh som Muslimska kvinnor i Aceh påbjuder att äktenskapsbrott ska straffas med stening. Lagen är sträng också i andra avseenden: upp till 1200 piskrapp för våldtäkt, alkoholkonsumtion, homosexualitet och deltagande i spel. Sidney Jones vid International Crisis Group i Jakarta analyserar vad som ligger bakom skärpningen

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".