Malmö stadsbibliotek. Foto: Andreas Larsson

Kulturradion Nya Vågen: "The Darling Library" och deckarfilmsfestival

P1 tisdag 6 oktober kl. 14.03 samt 7/10 kl.  18.15

The Darling Library –  så kallar Stadsbiblioteket i Malmö sin strategi för framtiden. Man vill genomföra ett paradigmskifte och göra upp med allas våra föreställningar om vad ett bibliotek är och bör vara. För att ge plats åt nya ”scener” körde man i somras nästan tio ton böcker till en destruktionscentral, vilket satte igång en debatt som rasar än och ett upprop i Sydsvenska Dagbladet signerat arton Malmöförfattare. Vad ska ett bibliotek vara i framtiden? Behöver vi alls böcker?

I studion: Per Svensson, litteraturkritiker och före detta kulturchef på Expressen, Carina Nilsson, ordförande (s) Kulturnämnden Malmö Stad och Elsbeth Tank, chef Malmö Stadsbibliotek.

Nästa vecka inleds den första svenska deckarfilmsfestivalen i Ystad. Att svenska deckare säljer stort internationellt är ett väl känt faktum: Från sjuttiotalets Sjöwall- Wahlöö till dagens Mari Jungstedt och Stieg Larsson och Henning Mankell. Just Mankells romaner om Kurt Wallander har nu översatts till 40 språk och sålts i 30 miljoner exemplar världen över.

I dagarna har brittiska BBC avslutat inspelningarna av den andra omgången Wallander-filmer med Kenneth Brannagh i huvudrollen. Och Millennium-trilogins andra dekl har just haft världspremiär. Vad är det som gör svensk deckarfilm så stor internationellt?  I studion två forskare: Daniel Brodén, Göteborgs Universitet och Mikael Tapper, från Lunds universitet och filmkritiker.

Programledare: Lena Birgersdotter

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".