Tithi Hahn, programledare Människor och Tro. Foto: Johan Ljungström/SR

Människor och tro: Unga svenska somalier lockas av heliga kriget

P1 fredag 9 oktober kl 14.03 och 10/10 kl 17.00

I Rinkeby försöker den islamistiska gruppen al-Shabab värva anhängare. Unga svenska somalier lockas att delta i träningsläger och strider i Somalia. Omfattningen är inte känd. Enligt SÄPO har ett 20-tal ungdomar åkt iväg, och flera av dem har dödats. Varför lockar det heliga kriget? Reportage från en debattkväll i Tensta.

Hädelse eller nyttjande av yttrandefriheten? Hädelse, slog Helsingfors tingsrätt fast när den dömde kommunpolitikern Jussi Halla-aho för brott mot trosfriden. Jussi Halla-aho hade på sin blogg hävdat att islam helgar pedofili. Syftet var att sprida negativa värderingar om islam, ansåg domstolen. I spåren av de danska Muhammedkarikatyrerna försöker nu aktivister utmana gränserna för det fria tänkandet. I förra veckan, på femårsdagen av karikatyreras publicering, firades den stora hädelsedagen. Drivkraften bakom dagen är Center for Inquiry i USA. Ledaren Gordon Lindsay intervjuas.

Möt också Birger Thuresson, författare och journalist. I boken "Dagar av dimma, dagar av sol" skriver han om kroppens och själens bräcklighet, frågor som aktualiseras när livet inte är självklart längre.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".