I Darwins vackra rum på Christs College lästes få kursböcker, men samlades desto fler skalbaggar. Foto: Katarina Franck

Vetandets värld: Darwins anda

P1 onsdag 21 oktober kl 12.10 och kl 23.07

Darwin var hela sitt liv en bokmal av stora mått, med en smak som sträckte sig från Shakespeares historiska dramer till böcker om skalbaggar och Skottlands geologi. Men det är få som vet att hans intensiva läsning av författare som Dickens och Austen också påverkade evolutionsläran.

Katarina Franck besöker årets häftigaste Darwinkonferens, i Darwins egen universitetsstad Cambridge. Där berättar litteraturforskaren Dame Gillian Beer om hur Charles Darwins teorier påverkades av den skönlitteratur han läste. På farliga cykelturer genom Cambridges smala gränder och på Charles Darwins gamla college märks fortfarande spåren efter världens nyfiknaste man.

Vetenskapshistorikern Janet Browne guidar i Darwins bokhylla och vackra rum på Christs College. Ett rum som för övrigt användes mer till att samla skalbaggar och jaktförberedelser än till universitetsstudier.

Detta är del 4 i en serie om 5 program. Tidigare delar återfinns på sverigesradio.se/p1/vetenskap

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".