Programledare Karsten Thurfjell. Foto: Mattias Ahlm/SR

Nya Vågen: Nödvändighetens arkitektur

P1 tisdag 13 oktober kl 14.03 och 14/10 kl 18.15.

Hösten 2009 kommer att gå till historien som manifestens höst i Sverige. Bakom det nya internationella uppropet Nödvändighetens arkitektur står Virserums Konsthall. I manifestet uppmanas världens arkitekter till större medvetenhet vid planerandet och byggandet av våra städer både ur klimatperspektiv och ur sociala aspekter. Medverkar gör Claes Caldenby, professor i arkitekturens teori och historia vid Chalmers i Göteborg, Henrik Teleman från Virserums konsthall och Karin Bradley, forskare vid Institutionen för Samhällsplanering och miljö vid KTH.

Claes Hylinger är svensk litteraturs mysfabror nummer ett. Under närmare fyrtio år har han som ingen annan lyckats förmedla det existentiella skimret runt en kopp kaffe och en smörgås. Men han har inte heller väjt för den olyckliga kärlekens smärta eller vardagens mystiska bråddjup. Nu är han aktuell med boken "Utan ärende" och Nya Vågen tar ett samlat grepp om denne litteräre gigant i fickformat. Medverkar gör Kulturredaktionens Gunnar Bolin, Maarja Taalgre och Louise Epstein.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".