Sveriges Radio satsar in i framtiden

Sveriges Radio satsar nu för framtiden och gör flera betydande publicistiska satsningar under de kommande fyra åren. Redan i dag har Sveriges Radio Nordens största korrespondentnät. Nu byggs det ut med ytterligare tre korrespondenter. Sveriges Radio gör också stora satsningar på det lokala planet och inom kulturen.

Sveriges Radios satsningar 2010-2013:

-Antalet korrespondenter utökas.
-Kulturreportrar över hela landet samt satsning på nyskriven svensk musik, svenska litterära texter och dramatik.
-Varje lokal kanal utökas med en mobil reporter.
-Sverige Radio ska vara agendasättande i den svenska samhällsjournalistiken.
-Utveckling av mobila tjänster, bl.a. nyhets- och sportuppdatering.

- Genom dessa satsningar vill vi som public service-bolag ta ett ansvar för mångfalden i utbudet på en mediemarknad som på grund av den finansiella krisen nu tunnas ut. Det är i dessa tider väldigt viktigt att till publiken kunna förmedla en oberoende granskande journalistik från ett brett fält, både nationellt och internationellt, samt att vi som en av landets ledande kulturinstitutioner kan ta vårt ansvar för att säkerställa ett utrymme för nytt kulturskapande, säger Sveriges Radios vd Mats Svegfors och vice vd Cilla Benkö i ett gemensamt uttalande och fortsätter:

- Den här satsningen kommer att ge Sveriges Radios publik ett utbud som de idag inte kan få del av på annat sätt,  men satsningen tryggar också ett antal arbetstillfällen inom kultursektorn.

Fler korrespondenter
Från och med 2010 kommer Sveriges Radio att utöka antalet korrespondenter, från 15 till 18.

- Vi vill med den här satsningen befästa vår ledande position inom utrikesbevakningen och stärka kopplingen mellan de lokala, nationella och globala perspektiven, säger programdirektör Björn Löfdahl.

Satsning på kulturen
Kulturutbudet kommer också att stärkas genom att Sveriges Radio satsar på kulturreportrar utanför Stockholm med uppgift att täcka kulturlivet i olika delar landet. Samtidigt läggs resurser på nyskriven svensk musik, nyskrivna litterära texter, dramatik och humor.

- Sveriges Radio ska vara Sveriges ledande kulturgranskare och kulturskapare.  De nya satsningarna ska leda nya profilskapande program i P1 och P4.  Vi vill också utveckla kulturutbudet för den unga publiken i P3 och stärka Berwaldhallens roll som svensk kulturskapare, säger biträdande programdirektör Monika Sandberg.

- Förutom på nyskriven svensk musik satsar vi de kommande fyra åren på ungas eget skapande, nyskriven dramatik om samtiden och berättelser för barn på många olika språk. Sveriges Radio stärker också sin roll som arena för svensk humor, fortsätter Monika Sandberg.


Lokal mångfald
Sveriges Radio förstärker sina 25 lokala kanaler med en mobil reporter per kanal.

- Genom att låta fler röster och perspektiv höras så ökar vi mångfalden  i Sveriges Radios utbud. Därför förstärker vi bevakningen och närvaron i områden som inte märks tillräckligt väl i det lokala eller nationella utbudet, säger Björn Löfdahl.

Stärk samhällsjournalistiken
Sveriges Radio vill också befästa och stärka sin journalistiska roll där målet är att SR ska vara agendasättande i den svenska samhällsjournalistiken. 

- Det gör vi genom  att säkra resurser för nyhetsverksamheten och tillföra ytterligare journalistisk kompetens  till ett antal av våra samhällsprogram, säger Monika Sandberg.

Webb och mobil
Sveriges Radio satsar också på nyhets- och sportuppdatering på webb och i mobilen samt kommer också att stärka företagets roll som guide inom kultur och klimat/miljö-fältet.

- Vi vill vara det naturliga förstavalet för en publik som vill vara uppdaterad och snabbt och enkelt få en bild av samhällsutvecklingen, säger Björn Löfdahl.

För mer information:
Mats Svegfors, vd
08-784 50 10

Cilla Benkö, vice vd
08-784 50 17

Björn Löfdahl, programdirektör
08-784 50 19

Bengt Arwén, presschef
08-784 17 59

Sveriges Radios presswebb: sverigesradio.se/press

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".