Theodor Kallifatides i samtal med Martin Dyfevrman. Foto: Micke Grönberg/SR

Tendens samtalet med Theodor Kallifatides

P1 tisdag 3 november kl 11.03 och 20.03 samt 4/11 kl 23.30

- Ingen vill ha mig som svensk! Så säger författaren Theodor Kallifatides som hörs i Samtalet, i Tendens vecka som handlar om "hur man blir svensk". Efter 40 år som författare i Sverige kallas han fortfarande för invandrarförfattare. Det är som sådan han bjuds in och som sådan han tillfrågas. En som ser på detta land "utifrån". Men jag ser det ju inifrån, säger Theodor Kallifatides.

- Den sant konservativa - mest repressiva - kraften och mest invandraravvisande, det är den intellektuella i Sverige. Efter 70 år finns fortfarande ingen invandrare i Svenska akademin eller på någon annan viktig intellektuell funktion i svenska samhället, påpekar Theodor Kallifatides. De svenska intellektuella vill ej utsätta sig för en annan sort, tror han. Här i landet har de aldrig varit hotade eller ockuperade, aldrig behövt ställa upp på folkets sida!

Samtalar med Theodor Kallifatides gör Martin Dyfverman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".