Dracula. Foto: SVT Bild

Vetenskapsradion Forum: Greve Dracula i nytt ljus

P1 måndag 2 november kl 13.20 och 3/11 kl 19.03

Vår fascination för vampyrer är djupt rotad. I alla tider och i alla delar av världen har människor trott att de döda kan återvända och suga kraft från de levande, och vampyrskräcken nådde sin höjdpunkt i Central- och Östeuropa i slutet av 1600-talet och början av 1700-talet. I bland annat Transsylvanien genomfördes flera officiella gravöppningar då man slog en påle genom hjärtat för att ta död på vampyrerna, och vittnesuppgifter beskriver hur vampyrerna då kunde vråla och skrika. Alltsedan Bram Stokers klassiska roman om Greve Dracula från 1897 har vampyrerna också blivit ett återkommande tema i litteratur och på film, och i den nya boken Dracula och hans arv av Anders Kaliff lanseras nya rön om vem den verklige Greve Dracula kan ha varit.

Vetenskapsradion Forum handlar dessutom om medeltida bestiarier. I dem samsas katter och grävlingar med kentaurer och enhörningar, och programmets krönikör, filmforskaren Anne Bachmann, noterar att bestiarierna verkar uppleva en renässans.

Programledare är Urban Björstadius.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".