Jason, Ametist och Christer mot malaria

Sveriges Radio, SVT och Radiohjälpens insamlingsevent Musikhjälpen äger i år rum 14-20 december i Göteborg. Årets tema är att samla in pengar till kampen mot malaria. Jason Diakité, Ametist Azordegan och Christer Lundberg är de tre programledare kommer att stängas in i en glasbur på Avenyn och sända direkt, dygnet runt, i Sveriges Radio och SVT.

- De 20000 barn som varje timme får malaria har dubbel otur: massmedierna bryr sig nästan aldrig om dem och då görs heller inte mycket för att hjälpa dem, säger Radiohjälpens chef Finn Norgren. Medan plötsliga katastrofer och nya sjukdomar uppmärksammas glöms de verkligt stora, permanenta problemen bort. Därför är det så viktigt att Musikhjälpen lyfter fram att ett av mänsklighetens värsta gissel faktiskt kan stoppas – om bara viljan finns.

Jason Diakité, mer känd under artistnamnet Timbuktu, var med i projektet redan förra året, då gjorde han en resa till Kongo. Ametist Azordegan är känd för SR:s lyssnare i Stockholm från SR Metropol. Christer Lundberg hörs i riksradion i sitt program Christer.

  - Det känns som en sjukt stor utmaning att sända sex dygn i sträck, jag är ganska nervös inför hela grejjen så jag försöker bara inte tänka på det, säger Jason.

Vid sidan av maratondirektsändningarna av Musikhjälpen 14-20 december nonstop dygnet runt i radio, tv och på webben gör SVT även det direktsända programmet Musikhjälpen Extra som bevakar hela satsningen. Varje kväll ca kl 22.30 i SVT2 får tittarna se det bästa från det gångna dygnets händelser i och kring glasburen. Vem som är programledare för Musikhjälpen Extra meddelas senare.

Med i projektet även i år är Kitty Jutbring som förra året var en av programledarna. Senare i höst åker hon och ett filmteam till Tanzania för att träffa människor som på olika sätt drabbats av malaria och ta del av hjälporganisationers arbete på plats. Hennes resa och upplevelser följer vi både i Musikhjälpen Extra och på webben.

Musikhjälpens grundtanke är ”mer gata än gala” och har som mål att engagera unga människor. Precis som förra året i Malmö blir Musikhjälpen 2009 i Göteborg en ymnig vecka av musik, engagemang, underhållning och allvar. Förra året samlades mer än tre miljoner kronor in till förmån för flyktingar runt om i världen, tack vare framför allt ungas stora givarglädje. Musikhjälpen är ett modernt insamlingsevenemang, ett public service-format som härstammar från Holland (originaltitel: Serious Request) och har spridit sig över världen. I Sverige är det SR, SVT och radiohjälpen som står bakom eventet.

Musikhjälpens sändningstider
www.musikhjalpen.se dygnet runt

SR P3 dygnet runt
SVT2 från midnatt till kl 17.20 (cirkatider) samt godbitarna från dagen i SVT2 kl 22.30

Information och bilder:
sverigesradio.se/press
sverigesradio.se/press/bilder/musikhjalpen2009
www.pressinfo.svt.se

För kontakt med programledarna:
Anna Rosdahl, SR Presstjänst
anna@getserved.se
0709-372656

För kontakt med projektledare, producent m fl:
Anna Wilborg, SVT Kommunikation
anna.wilborg@svt.se
08-784 86 04, 0709-955 564

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".