Päronträd. Vetenskapsradion Historia besöker Louis de Geers palatsträdgård i Norrköping. Foto: Peter Myr Hamrin/SVT Bild

Vetenskapsradion Historia: Besök bland De Geers päronträd

P1 torsdag 5 november kl 13.20 och 8/11 kl 19.35 samt 11/11 kl 01.03

Buskar i räta linjer, exotiska apelsinträd och holländska päron. Så kan 1600-talsadelsmannen Louis de Geers palatsträdgård i Norrköping ha sett ut när den stod i sin mest prunkande prakt. Idag grävs resterna av trädgården ut av arkeologer som söker efter frön som kan avslöja trädgårdens beskaffenhet.

- Det verkar som om de Geer varit väldigt hemkär, eftersom han importerat en mängd växter ifrån sitt hemland Holland till Sverige, berättar arkeologen Kenneth Svensson.

Dessutom träffar Vetenskapsradion Historia historikern Orlando Figes, författare till ”De som viskade”, en bok om vardagslivet i terrorns Sovjet, som just utkommit på svenska. Med hjälp av intervjuer och material ur privata foton, brev och dagböcker tecknar Orlando Figes en bild av den verklighet som den ryska befolkningen brottades med varje dag.

Programledare är Tobias Svanelid.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".