Charles Darwin. Foto: SVT Bild

Vetenskapsradion Historia: Darwins heliga uppdrag

P1 torsdag 19 november kl 13.20 och 22/11 kl 19.35 samt 25/11 kl 01.03

Den 24 november 1859 publicerades Darwins epokgörande skrift ”Om arternas uppkomst”. Den första upplagan på 1 250 exemplar sålde slut samma dag. 150 år senare firas Darwinåret stort över hela världen, och i en av alla de böcker om Darwin som utkommit i år söker författarna Adrian Desmond och James Moore hitta vilka motiv Darwin egentligen hade för att skriva ”Om arternas uppkomst”.

- Tvärtemot vad man kanske kunde tro så var Darwin en stor humanist, säger James Moore. Istället för att uppmuntra till idéer om rasism så var avsikten med ”Om arternas uppkomst” att reagera mot det som Darwin själv uppfattade som sin tids största samhällsproblem och orättvisa: slaveriet.

Vetenskapsradion Historia uppmärksammar också att det denna vecka gått femtio år sedan mastodontfilmen ”Ben Hur” hade världspremiär på Loew’s State Theater i New York. Filmen belönades med 11 Oscarsstatyetter, ett rekord som den delar endast med med ”Titanic” och senaste filmen om ”Sagan om Ringen”. Historikern Ulf Zander förklarar vari filmens storhet egentligen ligger, och vad som gör att vi fascineras av historiska filmer.

Programledare är Tobias Svanelid.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".