Katarina Wikars, producent för K2. Foto: Mattias Ahlm/SR

Murens fall: Kulturradion K2 - Kapitulationsmuseet

P1 torsdag 5 november kl 14.35 och 9/11 kl 18.45

Hur många lager av kapitulation kan finnas samlade i ett hus? Ett sovjetiskt museum i Öst-Berlin över tyskarnas kapitulation 1945. Sedermera föll muren och den sovjetiska armén åkte hem. Flyktingarna från kriget i Jugoslavien satt i det stängda museets kafé och väntade. Museet öppnade igen under annat namn, där fanns nu också de hopsamlade föremålen från det försvunna DDR. "I Berlin finns det mera av sånt som inte finns än av sånt som finns." Odile Nunes läser ur "Den ovillkorliga kapitulationens museum" av Dubravka Ugresic. Katarina Wikars vandrar runt på museet med serietecknarna Lars Sjunneson och Max Andersson .

"När jag tänker på Kreuzberg". Slutligen en direktöversättning av berlinförfattaren Ahnes betraktelse över murens fall och när han som tonåring från öst för första gången fick besöka sin drömmars mål - stadsdelen Kreuzberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".