Yasemin Ergül. Foto: Anna Iversen.

Barnens röst i Botkyrka

P1 fredag 13 november kl 11.03

Den 20 november fyller FN:s Barnkonvention 20 år. Barnen uppmärksammar detta med två program om barn och demokrati. I det första programmet har redaktionen besökt Botkyrka kommun där ett Ungdomsfullmäktige driver egna frågor och påverkar kommunens politiker.

 - Jag älskar att diskutera samhällsproblem, jag älskar politik och demokrati. Det intressanta är att få veta vad andra tänker och tycker och få veta vilka lösningar de har på olika problem.

Yasemin Ergül, 15 år, blev invald i Botkyrka kommuns Ungdomsfullmäktige för fyra år sedan. Det var framförallt situationen i skolan som fick henne att engagera sig. Lärarna började och slutade på löpande band och undervisningen var urusel. Yasemin är ordförande i skolgruppen i Ungdomsfullmäktige för andra året i rad, där de bland annat jobbar med skolans likabehandlingsplan.

Zebastian Wikström, 13 år, sitter med i kultur- och fritidsgruppen i Ungdomsfullmäktige.

- Jag vill vara med och förändra Botkyrka. Typ mer fritidsgårdar så att ungdomar inte är ute och förstör saker på kvällarna och sånt.

Reporter Anna Iversen.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".