Vetandets Värld: Om talet 13 och annat skrock

P1 fredag 13 november kl 12.10 och kl 23.07

Skrock är definitivt ingen vetenskap - ändå behåller skrocket sitt grepp om många, som tvekar att lägga nycklar på bordet eller gå under en stege. Oron kring talet 13 befästs också av till exempel det faktum att de flesta flygbolag inte har någon rad 13 ombord på flygbolagen.

- Jag tror på skrock när det passar mig. När det saknas andra bra sätt att hantera och förklara saker och ting kan jag gärna låta bli att lägga nycklarna på bordet eller knacka tre gånger i bordet, säger etnologen Mats Nilsson vid Göteborgs universitet.

Mats Nilsson tror att skrock är ett utslag av människans natur - det vi inte kan bevisa och förklara naturvetenskapligt hittar vi andra sätt att hantera.
- Det är väldigt praktiskt att kunna styra lycka och olycka, och många resonerar som så att det finns ju i alla fall inget att förlora på att försöka - även om många av mina studenter nog aldrig skulle vilja erkänna att de har med sig en maskot på tentorna, säger Mats Nilsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista