Människor och tro: Krig och religion

P1 fredag 6 november kl 14.03 och 7/11 kl 17.00

På Gustav Adolfsdagen riktar Människor och tro blickarna mot en liten aggressiv militärdiktatur, ledd av en kung präglad av religiös ortodoxi. Det handlar om Sverige på 1600 talet. Historikern Bo Eriksson berättar om religionens roll i det trettioåriga kriget och hur det lutherska Sverige mobiliserade med hjälp av kyrkan och prästerna.

" Min ingång till musik har alltid varit genom en text. Texten är det största hindret för mig att komponera. Jag förbannar text. Jag kräver text. Utan text ingen musik" Så skriver tonsättaren Thomas Jennefelt, som i sitt nya verk" Dixit Dominus - In the name of God" tar avstamp i påven Urban den andres tal i Clermont 1095 som blev startskott för korstågen. Den nyskrivna musiken väcker frågor kring hur korstågens tankar lever kvar i vår tid och om västvärldens förhållande till islam 900 år senare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista