P2 Arkiv Jazz: Monica Z i radio på 1960-talet

P2 tisdag 17 november kl. 21.30 och onsdag 18/11 kl. 12.30

Mer än ett halvt sekel har passerat sedan Monica Zetterlund, växeltelefonisten från Hagfors, först sjöng sig rakt in i publikens hjärtan. Hur det gick till speglas i P2 Arkiv Jazz, som låter oss möta henne i en rad radiopärlor, inspelade framför allt under 1960-talet.

I ett par avsnitt berättar hon själv om sitt arbete och sin tidiga utveckling. Vi möter en ung jazzsångerska på väg att bli en kabaret- och revyartist av format, och som vidgar sin repertoar och publik med att sjunga på svenska!

Här finns konsertartisten Monica Z i sublimt samspel med pianisten Bengt Hallberg. Här finns ett inslag ur tidig svensk ”nattradio” där hon sjunger i Ronneby Folkets Park sommaren 1962 – för en litet stökig publik, som hon håller ett säkert grepp om. Med trumslagaren Egil Johansen leker hon i radiohusets studio fram en smått galen version av Cole Porters ”Love for sale”, och i Hylands Hörna gör hon en hisnande version av ”Vilsevalsen”, text Beppe Wolgers och musik Georg Riedel. Programledare: Lars Westin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista