Vetenskapsradion Forum: När litteraturen blir digital

P1 måndag 9 november kl 13.20 och 10/11 kl 19.03

När man pratar om digital litteratur så tänker nog de flesta av oss på de nya så kallade läsplattorna som kan fyllas med hundratals böcker i elektronisk form, eller kanske på de ljudböcker som man kan ladda ner till sin mp3-spelare. Men digital litteratur kan vara mycket mer än så, för när litteraturen skrivs direkt för digitala medier så ger det upphov till nya formexperiment där text, ljud och bild samspelar. Som läsare kan man klicka sig runt i verket och den digitala litteraturen närmar sig både konstinstallationer och datorspel. Det berättar Maria Engberg som forskar om digital litteratur.

Dessutom handlar det om hur den svenska bokmarknaden har förändrats, bland annat som en följd av ny teknik och nya medier. Litteraturvetaren Ann Steiner är aktuell med boken Litteraturen i mediesamhället i vilken hon beskriver hur bokbloggar, litteraturprogram och nya sorters bokhandlare har påverkat författarna, läsarna och litteraturen.

Programledare är Urban Björstadius.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista