Montage. Foto: Foto: SR Arkiv, Pressbild.

”Med utvidgade sinnen” – ny serie om galenskap och genialitet

Vad har Amy Winehouse, Britney Spears och Robert Schumann gemensamt? Eller Rossini, som skrev 40 operor på 20 år, och Jeff Buckley?

”Med utvidgade sinnen” är en ny serie av Birgitta Tollan som undersöker om musikalisk kreativitet hör ihop med förmåga till unika associationer, att vara excentrisk, ”för mycket”, heldeppig, gränsöverskridande eller hyperaktiv. Kort sagt – att vara allt annat än ”mainstream”.

− Ämnet har varit tabubelagt historiskt, men idag handlar det mer om hur psykiskt annorlunda människor behandlas. Vi har varit livrädda för det som är annorlunda i någon form, säger Birgitta Tollan.

Serien ställer frågan om tillstånd och diagnoser kan vara ett avstamp för stor konst. Medverkar gör musiker med diagnoser som bipolär sjukdom, depressivt tillstånd och sorg, adhd och cp-skada. Lyssnarna möter även tonsättare som skriver musik utifrån en melankolisk känslorepertoar och forskare i hjärnans musik och mystik.

Birgitta Tollan har tidigare gjort de uppmärksammade programserierna Skuggor och ljus, Det osynligas piano och Konsten att humla för Sveriges Radio P2.

− I skuggområdena finns det mest spännande, det som är gränsöverskridande och det som är nyskapande. Mötet med människor som är annorlunda ger oss perspektiv på våra egna liv, säger Birgitta Tollan.

Sändningstid:
Med utvidgade sinnen sänds i fem veckor under samlingsrubriken Musikmagasinet i P2. Seriestart måndag 16 november kl. 12.30, repris i P1 lördag kl. 23.07 och söndag kl. 15.03. sverigesradio.se/p2

Pressbilder
Bildmontage för "Med utvidgade sinnen"
http://sverigesradio.se/Diverse/AppData/isidor/images/News_images/1191/790759_2000_950.jpg
Foto: SR Arkiv, Pressbild.

Birgitta Tollan, manus och produktion
http://sverigesradio.se/Diverse/AppData/isidor/images/News_images/1191/779008_2000_1500.jpg
Foto: Anja Tollan

För mer information, vänligen kontakta:
Maria Lekteus, pressinformatör
maria.lekteus@sr.se
0732 314556

Birgitta Tollan, manus och produktion
tollanmedia@mail.dk

Sveriges Radios presswebb – sverigesradio.se/press

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".