Tithi Hahn, programledare Människor och Tro. Foto: Johan Ljungström/SR

Människor och tro: Broderskapsrörelsen 80 år - behövs en kristen socialdemokrati?

P1 fredag 13 november kl 14.03 och 14/11 kl 17.00

Broderskapsrörelsen, de kristna socialdemokraterna, firar 80-årsjubileum nästa vecka. Rörelsen bildades 1929 och sågs med oblida ögon inom den kyrkokritiska arbetarrörelsen. Men partiordföranden Per Albin Hansson gav den sitt stöd. Som mest har rörelsen haft 10 000 medlemmar, idag är antalet nere i 3 000. Behövs en kristen socialdemokrati idag? Vad gör den kristen och vilka frågor driver den starkast? Anna Ardin, ung broderskapare medverkar.

Kastsystemet är ett av Indiens största samhällsproblem. Förtrycket är djupt rotat i den hinduiska livsuppfattningen, men en växande politisk medvetenhet kan skönjas, inte minst bland de kastlösa, daliterna. Människor och tro träffar en av de främsta dalitaktivisterna, Joseph D'Souza, som 2002 grundade organisationen Dalit Freedom Network. Han berättar om en allt större medvetenhet och debatt i Indien, men också om en ökad frustration över att politikern inte tar problemen på allvar.

- Om vi inget görs kommer konflikterna och våldet att öka i Indien, säger Joseph D'Souza.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".