Mats Svegfors och Cilla Benkö Foto: Mattias Ahlm/SR

Digitalisera nu!

I Danmark och Norge pågår digitaliseringen av radio för fullt. Sveriges Radios ledning vill nu på allvar ta upp diskussionen med regering och riksdag för att ta public serviceradion in i den digitala framtiden. Det skriver vd för Sveriges Radio, Mats Svegfors, och Cilla Benkö, vice vd, i ett gemensamt uttalande.

”Danmarks Radio föreslår nu att digitalradio fullt ut ersätter FM-radio i Danmark senast 2015. I Norge – som redan nu ligger långt fram i den digitala radioutvecklingen - kan beslut om nedsläckning av FM förväntas inom de närmaste månaderna. Därmed kan digitaliseringen av radio vara fullt genomförd i Norge på bara några års sikt.

Public service spelar en utomordentligt stor roll på de nordiska mediemarknaderna. Alldeles särskilt gäller detta radio. Sverige är ett av världens starkaste radioländer. Sveriges Radios senaste publikmätning visar att positionen ytterligare stärks. Sveriges Radio har närmare fyra miljoner dagliga lyssnare och sju miljoner lyssnare på veckobasis.

För oss som ledning för Sveriges Radio är en av huvudfrågorna hur vi tar med oss vår starka public serviceradio in i den digitala framtiden. Vi tar nu på allvar upp diskussionen med regering och riksdag om digitalisering av radio. Det vore oförlåtligt om vi av räddhågsenhet och i brist på visioner missade de möjligheter som så uppenbart bara väntar på att utnyttjas. Om vi inte inser att tiden har kommit för digitalisering också av radio och därmed fattar fel beslut eller inte fattar beslut alls riskerar vi att public serviceradio förlorar sin unikt starka position. Vi inom Sveriges Radio har ett stort ansvar för vad som nu händer. Men det är ett ansvar som i allra högsta grad delar med regering och riksdag. Hela vår planering inom Sveriges Radio bygger dessutom på att vi går hand i hand med de kommersiella aktörerna. Det ligger också i vårt intresse att vi har en stark samlad radiobransch i Sverige.

Inom ett år från beslutet om utbyggnad av digital radio skulle 95 procent av radiolyssnarna kunna nås av uppemot 20 rikssända digitala radiokanaler. På sikt kan det finnas utrymme för avsevärt många fler kanaler. Oanade möjligheter öppnas för att nå nya lyssnargrupper via nischkanaler i public service men också genom kommersiella nischade radiokanaler.”

Mats Svegfors, vd                Cilla Benkö, vice vd

Pressbild
Mats Svegfors, vd Sveriges Radio
Cilla Benkö, vice vd Sveriges Radio
Foto: Mattias Ahlm/SR
http://sverigesradio.se/press/bilder/SRVD081208/pages/Svegfors_Benko_1300.htm

Danmarks Radios mediepolitiska utspel
Anbefalinger: http://www.dr.dk/NR/rdonlyres/00186649/kglnbsuvulajwtcffkldcjjbnvdtomfq/ef452dc17.pdf

Faktasamling: http://www.dr.dk/NR/rdonlyres/0018664a/gbztewrtfwhhyaclfjzcajlptvpftlxy/a628ff23.pdf

Presskontakt
Bengt Arwén, presschef
08-784 17 59
0703-72 71 81

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".