Gustaf Bengtsson fotad 1960. Foto: privat.

Om musik: "Jag är stolt över att vara östgöte"

P2 söndag 6 december kl. 14.00 och tisdag 8/12 kl. 12.30

Tonsättaren Gustaf Bengtsson (1886-1965) var stolt över att vara östgöte. Landskapets natur och kultur betydde mycket för honom livet igenom. Han var född och uppvuxen i Vadstena med musikaliskt påbrå från både fars och mors sida.

För att utbilda sig sökte han sig till Stockholm, där han studerade på Musikkonservatoriet. Han gick också privat för faderns studiekamrat, den aktade kontrapunktikern Johan Lindegren.

Men konkurrensen om de fasta tjänsterna i Stockholm var hård. Efter en del utlandsstudier valde Bengtsson att bosätta sig i landsorten. Så småningom återvände han till Östergötland sedan han fått en befattning som musiklärare i Linköping.

För det egna, skapande arbetet blev det emellertid inte mycket tid över under terminerna. Men under sommarloven i stugan utanför Vadstena tog hans musikverk form.

I två program berättar Christina Tobeck om tonsättaren, dirigenten, organisten, violinisten och musikläraren Gustaf Bengtsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".