Susanne Ljung. Foto: Mattias Ahlm/SR

Stil: Rei Kawakubo & Comme des Garcons - ett skönhetsideal som skiljer sig

P1 fredag 20 november kl 10.03

STIL berättar om den japanska modeskaparen Rei Kawakubo som gör kläder för kvinnor som inte bryr sig om klassisk skönhet. 

Nobelpristagaren i litteratur 2004, Elfriede Jelinek, klär sig gärna i hennes plagg. Hon är nämligen ett stort Comme des Garcons-fan och har sagt att hon känner en stor samhörighet med kläderna som hon beskriver som en blandning av arbetare och nunna.

Och det är i just intellektuella kretsar som kvinnan bakom märket, Rei Kawakubo, har blivit en lysande ledstjärna. För hon gör kläder som snarare är intressanta än bara estetiskt vackra, när hon utmanar konventionerna och bryter normerna. Hennes kläder är ofta svarta och kan se ut som håliga och felsydda trasor när de hänger på en galge, men får liv när de hamnar på en kropp.

Vid modevisningarna i Paris i början på 1980-talet, när Rei Kawakubo för första gången visade sina kläder i väst, stod det i recensionerna att Hiroshima Chic – atombombsmode - var den nya trenden. Anna Stina Linden Ivarsson, modejournalist på Dagens Nyheter var där och minns än idag hur omvälvande det var.

Men Comme des garcons blev också ett nytt sätt att se på mode, ett konceptuellt sätt, där det gick att kommentera samhället till exempel. I dag har den typen av mode-tänk bildat skola, och lärs ut på designutbildningar som Beckmans i Stockholm.

Comme des Garcons är ett av Japans mest kända modemärken och har kommit att bli lika stort som mytomspunnet.

Programledare: Susanne Ljung

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".