P3 Dokumentär om mordet i Salem

P3 söndag 13 december kl 18.03

Daniel Wretström, en 17-årig skinnskalle från Surahammar i Västmanland, mördas brutalt i Salem söder om Stockholm natten till den 9 december 2000. Hans tragiska död blir startskottet för det som betecknats som den största nazistiska manifestationen i Norden, Salemmarschen.

P3 Dokumentär berättar om händelserna som leder fram till mordet, om hur Daniel blir till den martyr som samlar den svenska högerextrema rörelsen och om Salemborna som stänger in sig när deras hemkommun stängs av och belägras av demonstranter från olika läger.

Salemmarschen har ställt begreppen på ända. Nazisterna som förespråkar ett icke-demokratiskt system har kommit att utnyttja sina demokratiska rättigheter för att ge uttryck för sin syn medan demokratins företrädare, politikerna i kommunen, vill inskränka demokratin och rätten att demonstrera för att värna ordningen.

Du hör också om motdemonstranterna som kommer till Salem, både de som protesterar fredligt och de som inte drar sig för att trotsa polisen och tycker att det är bästa sättet att värna demokratin.

Dokumentären är gjord av Jalal Lalouni.