Vetenskapsradion: Nobeleffekten - livet efter Nobelpriset

P1 onsdag 10 december kl 15.03

I dirktsändning från Hötorget i Stockholm tar Lena Nordlund och Roger Wilson emot prisutdelarna innan de sätter sig vid pingvinberget i Konserthuset.

Vad gör en människa till pristagare och vad händer sen när de fått utmärkelsen? Går det att hitta gemensamma nämnare för de olika pristagarna och går det att förklara varför just de personerna lyckades med det de föresatte sig? Året pristagare har ganska olika uppväxtförhållanden. Har de något gemensamt? Och vad händer efter priset? Ger bekräftelsen arbetsro eller är det svårt att fokusera på själva arbetet med den uppståndelse som kommer av ett nobelpris.

- Ibland kallas priset för dödskyssen för ett författarskap. Vi tänker ta reda på om prestationsångest och skrivkramp faktiskt är den vanligaste bieffekten för en nobelpristagare i litteratur, säger Roger Wilson.

Förutom gäster på plats blir det också hemma hos-reportage hos pristagarna i deras forskningslaboratorier och besök av gamla nobelpristagare som får berätta om livet efter Nobelfesten.