Vetenskapsradion Historia: När romarna fisk pisk

P1 torsdag 10 december kl 13.20 och 13/12 kl 19.35 samt 16/12 kl 01.03

För 2 000 år sedan förlorade Romarriket tre legioner i ett av historiens blodigaste fältslag. Händelsen firas nu stort i Tyskland, där Slaget vid Teutoburgerskogen år 9 e Kr länge stått som en symbol för germansk enighet och dådkraft.

Vetenskapsradion Historia reser till Tyskland för att ta reda på mer om slaget, och om hjälten Arminius. Till hans ära restes under 1800-talet det enorma Hermannsdenkmal mitt ute i skogen vid staden Detmold. För sjuttio år sedan höll nazisterna massmöten här, men än idag lockas tiotusentals turister till statyn.

Spåren efter själva slaget hittade man dock inte förrän på 1980-talet, då en brittisk hobbyarkeolog fann de första romerska föremålen vid lilla Kalkriese. Fortfarande pågår utgrävningarna där, och på det nyuppförda museet visas rika romerska skatter.

Vetenskapsradion Historia inleder också en serie om kunglig kärlek. I våra dagar spritter den bernadottska ätten av känslor och bröllopsplaner, men hur var det egentligen bevänt med känslorna i Vasaätten? Historikern Bo Eriksson berättar om Gustav Vasas kärleksaffärer, hans ointresse för tyska brudar, och hans allmänt kyska leverne.

Programledare är Tobias Svanelid.