Urban Björstadius, programledare i Vetenskapsradion Forum. Foto: Snezana Vucelic Bohm/SR

Vetenskapsradion Forum: Legenden om den osynliga staden Kitezj

P1 måndag 4 januari kl 13.20 och 5/12 kl 19.03

Sedan medeltiden berättas i Ryssland om den osynliga staden Kitezj vid sjön Svetlojar. Enligt legenden överlevde staden tatarernas invasion genom att bli osynlig, och än idag sägs vissa kunna höra stadens klockor ringa och se dess spegelbild i sjön. Platsen har blivit ett populärt mål för pilgrimer ur olika trossamfund, och legenden har tagits upp av både diktare och kompositörer. Mest känd i väst är kanske Rimskij-Korsakovs opera "Legenden om den osynliga staden Kitezj och jungfrun Fevronija" från 1907. I dagens program berättar slavisten Irina Karlsohn om varför legenden har blivit så populär i Ryssland och vad den har symboliserat under olika politiska epoker.

Dessutom startar en ny serie om tecknad film. Under fyra veckor framöver kommer filmvetaren Midhat Ajanovic att prata om historiens viktigaste animerade filmer, alltifrån tjeckisk dockanimation och Walt Disney till Karl-Bertil Jonssons julafton och japansk mangafilm.

Programledare är Urban Björstadius.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista