Är gråsälens comeback en historia med lyckligt slut? Foto: SVT Bild.

Vetandets värld: Gråsälens comeback - historia med lyckligt slut?

P1 måndag 21 december kl 12.10 och kl 23.07 samt 26/12 kl 11.40

För tjugo år sedan fanns bara en spillra kvar av gråsälstammen i Östersjön. Det fanns mindre än 4000 djur kvar, jämfört med de 100 000 som fanns för hundra år sedan.

Miljögiftet PCB gjorde honorna sterila, de hade deformerade käkar och klor bland annat. När PCB förbjöds började det födas gråsälskutar igen. Den senaste räkningen kom fram till 24 000 djur i Östersjön.

-Sälen är högst i näringskedjan och fungerade som en väckarklocka, utan dem hade vi fortsatt använda PCB tills vi människor blivit sjuka, säger miljögiftsforskare Anna Roos på Naturhistoriska riksmuseet .

Samtidigt som sälstammen ökar med åtta procent om året finns nya orosmoln.

Vetandets Värld är med på en obduktion av en gråsälshanne som bland annat har sår på tarmen. En åkomma som inte finns hos gråsälar i andra hav. I Östersjön hittar forskarna tarmsår hos 30-40 procent av alla obducerade djur. Ibland är de så stora att det gått hål på tarmen och är den direkta orsaken till en plågsam död. Östersjöns gråsälar blir också allt magrare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista