Starka berättelser i P4 — ”Sverige berättar”

Det finns inget starkare än den personliga berättelsen. Från stenålderns lägereldar till 2000-talets bloggar har människor lockats till skratt och gråt av väl berättade historier. Nu bjuder Sveriges Radio in alla lyssnare att dela med sig av sin historieskatt och samtidigt vara med och göra radio i ”Sverige berättar”. Redan nu kan alla anmäla sig via sr.se. Det finns också en telefonsvarare dit man kan ringa och spela in sin historia direkt.

I tre program under jul- och nyårshelgerna presenterar Lisa Syrén roliga, spännande och gripande berättelser från ett 20-tal personligheter runt om i landet. Hör om upplevelsen att se ett lodjur utanför huset i Småland, om kantorn som fick spelet och om hur det var i Iran när man inte fick lyssna på vanlig musik.
— Jag hoppas själv kunna delar med mig av lite klokskap och funderingar som vuxit fram under alla år som programledare för bland annat Karlavagnen och Ring så spelar vi, säger Lisa Syrén.

Bland julhelgens berättare finns också ett antal välkända personer. Friidrottaren Carolina Klüft minns känslorna när en enda låt med Carola hjälpte henne till VM-guld, musikaliska programledaren Lotta Engberg avslöjar sin familjs något udda jultraditioner och melodifestivalartisten Mickey Huskic berättar om sin dramatiska flykt från krigets Balkan under 1990-talet. .

Berättelser i olika former får spelrum i "Sverige berättar": det traditionella och det spontana berättandet, det folkliga berättandet, det poetiska, det dramatiska, det humoristiska berättandet och mycket annat. Det viktiga är att det är folkets egna berättelser om sig själva och sin trakt, som förmedlas genom deras egna röster. Sveriges Radios lokala kanaler i bland annat Västerbotten, Uppland och Kronoberg har under det senaste året samlat in lyssnarnas egna historier. Julhelgens program "Sverige berättar" bygger på dessa samt en hel del nyinspelat material.

Sändningstider: Juldagen, nyårsdagen och trettondagen kl 9.03 -10.00 i P4

Pressbild:
http://sverigesradio.se/Diverse/AppData/isidor/images/News_images/1066/846012_1346_1999.jpg
Foto: Snezana Vucetic Bohm/SR

För mer information vänligen kontakta:
Dan Granlund, kanalansvarig P4 0703-41 20 15
Ulf Myrestam, kanalchef SR Kronoberg 0708-778852
Lena Henriksson, pressinformatör P4 070-584 9817

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista